Mistet sexlyst: tips for å behandle manglende libido og tabletter for kvinner

Sterkhann > Blogg > Impotens > Mistet sexlyst: tips for å behandle manglende libido og tabletter for kvinner

Nedsatt og manglende sexlyst hos kvinner forekommer av forskjellige årsaker, der iblant overgangsalder, endringer i hormoner mens man er gravid og etter fødsel, samt ved depresjon og andre sykdommer.

Hva gjør at kvinner mister sexlyst?

Det er mange grunner til at man mister sexlyst. Mange får problemer ved overgangsalder og etter å rundet 50 år, men det er allikevel mulig å holde kvaliteten på sengekosen oppe gjennom senere livsfaser. Denne fasen er karakterisert av bortfall av menstruasjon, og funksjonen til eggstokkene avsluttes gradvis.

Etter fylte 40 år reduseres østrogennivåene fram til det stabiliseres på et lavere nivå enn tidligere. Symptomer inkluderer hetetokter, tørre slimhinner, humørsvingninger og blødningforstyrrelser. Sexlivet kan like fullt tilpasses endringene i kroppen. Marieke Dewitte publiserte en studie på en sexologikongress i Portugal i 2015 som dokumenterte at sexlysten hang i meget stor grad sammen med selvfølelse, følelsesmessig tilknytning til partner og velvære i hverdagen.

Manglende sexlyst hos kvinner er komplisert

Seksuell opphisselse er komplisert og fenomenet må sees fra ulike vinkler. Plagsom lav libido kan være sjenerende og frustrerende. Bekymring for ekteskap og parforhold, lav selvtillit og nedstemthet er noen av grunnene til at man bestemmer seg for å søke hjelp. Man kan komme inn i en vond vane, ettersom de negative effektene forårsaker følelser av verdiløshet.

Hormonmangel antas å være medvirkende til problemet, og plagene kan oppstå grunnet livsstil og livssituasjon. Søvnmangel i småbarnsfasen kan føre til forbigående problematikk, da det er ordinært å ikke ha overskudd til erotiske aktiviteter i perioder med nattevåk og nattamming. Sexlysten er helt borte for mange i denne livsfasen.

Det er viktig å snakke åpent med partneren for å sammen finne gode løsninger. Det finnes mange sexleketøy for alle som trenger ekstra stimulering. Skyldes problemet tørr skjede, kan man kjøpe lokalvirkende østrogen i form av vaginal krem og skjedetablett.

Hvordan øke sexlyst hos kvinner? Naturlige metoder

Det er mye man kan gjøre for å få øke sexlysten til kvinner, selv om den er fullstendig fraværende. Det første man bør gjøre er å vurdere om det ligger mentale eller emosjonelle triggere bak uteblivende lyst. Kapsler og piller gjør deg ikke mirakuløst mer lidenskapelig og viril, og du trenger uansett seksuell opphisselse.

Hvordan få mer kvinnelige hormoner? Erotiske øvelser, romantiske middager, mindre stress tilstrekkelig med søvn og mer forspill kan ha velgjørende innvirkninger. Bruk gjerne glidemiddel for å beskytte skjøre slimhinner, og les seksuelle bøker for å få råd og tips til sensuelle leker.

Sensualitetøvelser kan også være gunstig, særlig om du føler et press etter å prestere seksuelt. Øvelsene går ut på berøring uten krav til penetrering, og mange slapper mer av og kjenner seg mer lystig og leken ved å innføre slike øvelser.

Tabletter for økt sexlyst for kvinner – moderne utviklingstrekk

Forskere ved Monash University i Australia rapporterer at hormonbasert behandling kan gi spontant tenning og orgasmer for eldre damer, selv om videre forskning er nødvendig for å fastslå resultater. De frivillige i teststudiet fikk vaginalt østrogen og øvrige hormonelle virkemidler.

Viagra for kvinner med diagnosen kvinnelig seksuell opphisselsessykdom (FSAD) har lenge vært omdiskutert. Studier mener at legemiddelet kan virke inn på slimhinnene, få vagina til å svulme opp og intensivere fuktighet for at samleiet skal føles bedre ut. Det må nevnes at studier og kartlegginger blir stadig utført for å utbedre potensmidler for begge kjønn. Det finnes andre tabletter for økt sexlyst hos kvinner som Lovegra. Den markedsføres direkte for damer.

Et annet alternativ er en amerikansk medisinering Flibanserin (handelsnavn Addyi), opprinnelig utviklet som et antidepressivt middel. Pillen ble bekreftet av FDA (Food and Drug Administration) for behandling av kvinner før overgangsalderen med hypoaktiv seksuell lyst lidelse. En studie viste ingen tydelig forskjellig mellom kvinner som fikk placebo eller vekslende doser med Flibanserin.